The walkway in the Valley of the Temples

agrigento - winner competition

The walkway is designed as sculptural element which is integrated with the enchanting environment of the Valley of the Temples in Agrigento, it establishes a sort of dialogue with the valley which is inspired by the landscape and architectural features of the area.
The main purpose of the pedestrian walkway is to restore unity to the path of the archaeological park which is divided by the crossing of the 118 highway ; and to allow a safe use of the park giving the visitor the perception of this as a unique and organic element.
The romantic aspect of the ruins, the concept of non-finished which these evoque, the anastylosis restoration interventions performed over the years, led to an image of the Valley of the Temples characterized by elements of different heights and sizes, different expressive and formal modules.
The different heights of the columns of the nearby temple of Heracles were transfigured and architecturally reinterpreted in the walkway, in a dynamic sequence of vertical elements of different heights which generates a shimmering, producing an effect of transparency, of dematerialization, of anti-tectonic.
The walkway is planned entirely of Corten steel, a material characterized by differences in color, opacity and variability, similar to natural elements such as wood, integrating the project with the landscape. The structure consists of an alveolar section box tapered at both ends and side shields composed of bars of different heights, arranged in modular distances.
The logistics related to the realization of the work requires containment operations in situ, because of the particular archaeological context and the interferences with the traffic flow and the access. To meet this need the walkway has been entirely precast then transported and put on place on pre arranged support points of the structure.

Year: Competition 2012; Project 2013; site works 2014-15
Footbridge area: 50 sqm (25mx 2m)
External area east-west: 150 sqm

Designers: COTTONE+INDELICATO ARCHITECTS, Joan Puigcorbè,
Young architect: Sofia Montalbano
Structure: ABGroup Ingegneria

Client: Parco Valle dei Templi Agrigento
Construction company: BUONAFEDE srl, GeoPlants srl

publications

Bau Meister

B7, 15 giugno 2015, p.75-80. Die Zeit uber-brucken.

Progetti n.10

Ottobre 2015, p.176-181. Progettare il passato.

Domus

Homepage Notizie, Architettura. 12 marzo 2015. Nella Valle dei Templi.

Professione Architetto

Homepage 17 marzo 2015. Inaugurata la passerella di Cottone+Indelicato elemento scultoreo nella Valle dei Templi.

Il Sole 24 ore, Edilizia e Territorio

Homepage 12 marzo 2015. Agrigento, pronta la passerella-scultura tra le colonne della Valle dei Templi.

Divisare

Copertina marzo 2015.

Il Giornale dell'Arte.com

Homepage 14 marzo 2015. Agrigento, una passerella ricuce la Valle dei Templi.

Architetto.info

news, infrastrutture e trasporti, 13 marzo 2015. Inaugurata la passerella per la Valle dei Templi di Agrigento.

E.Journal, Palermo Architettura n.18

Marzo-aprile 2015. Il ponte pedonale per la Valle dei Templi di Agrigento.

Design Context

Homepage marzo 2015. La passerella ‘avvicina’ delicatamente la storia.

Ioarch

Homepage 11 marzo 2015. La passerella della Valle dei Templi.

Artribune

n.24 edizione straordinaria. Valle dei Templi, il nuovo ponte sul parco archelogico.

Villa B&D
Cianciana - 2013
Hotel San Giorgio
Sciacca - project
Hotel del Centro
Palermo - project
Casa P
Sciacca 2015
Villa SM
Cianciana - project
small house
Sciacca 2010